Stekpanna

Stekpannor

En stekpanna är en typ av köksredskap som används för att steka mat. De kan vara tillverkade av olika material som stål, aluminium eller keramik, och finns i en mängd olika storlekar och former. Vissa stekpannor har en slät yta, medan andra har räfflor eller mönster för att ge maten en bra stekyta. Stekpannor med en tjock botten är bra för att fördela värmen jämnt, vilket hjälper till att förhindra att maten bränns eller fastnar. De kan användas på olika typer av spisar, inklusive gas, elektriska och keramiska. En bra stekpanna bör vara lätt att rengöra och hålla i gott skick.

Vilken stekpanna ska jag välja till induktionsspis?

Induktionsspisar kräver en speciell typ av stekpanna med en magnetisk botten. Vanliga stekpannor med en aluminium eller kopparbotten fungerar inte på en induction spis eftersom de inte kan generera den elektromagnetiska fält som krävs för att för att värma upp maten. Det finns många olika typer av stekpannor som är lämpliga för användning på en induktionsspis, men det är bäst att leta efter en som har en magnetisk botten gjord av järn eller rostfritt stål. Dessa stekpannor är vanligtvis märkta med orden ”induktion” eller ”magnetic bottom” för att visa att de är lämpliga för användning på en induktionsspis.

Det finns också stekpannor med en kombination av bottnar, så kallade hybridpannor, som kan användas på både induction och andra typer av spisar. Dessa stekpannor har oftast en magnetisk botten täckt av ett lager aluminium eller koppar, vilket gör att de kan generera det elektromagnetiska fält som krävs för att värma upp på en induktionsspis, men också har fördelarna med en aluminium- eller kopparbotten när de används på andra typer av spisar. Så om du har både en induktionsspis och en annan typ av spis i ditt kök kan en hybridpanna vara ett bra val.